Slovenske narodne obveznice stiži 1. veljače, evo uvjeta

Bez autora
Jan 28 2024

Ministarstvo financija izdat će 1. veljače obveznice za građane, koje su u medijima dobile i titulu narodnih, s rokom dospijeća od tri godine, obujam izdanja bit će 250 milijuna eura, a kamata će biti 3,4 posto, objasnio je ministar financija na današnjoj konferenciji za novinare Klemen Boštjančič.

Prema ministrovim riječima, izdavanje obveznice namijenjeno je punoljetnim fizičkim osobama s prebivalištem ili boravištem u Sloveniji. Kasnije, kada obveznice budu uvrštene na Ljubljansku burzu, bit će slobodno prenosive i moći će ih kupiti bilo tko.

Minimalni iznos upisa bit će 1.000 eura, a maksimalan iznos bit će 100.000 eura, pri čemu u slučaju prekoračenja upisa, broj obveznica koje će se dodijeliti pojedinom ulagatelju može biti manji od upisanog iznosa, ali ne manji od 1.000. eura.

Obveznice će biti dostupne na 186 upisnih mjesta u cijeloj zemlji, preko pet distributera: NLB, NKBM, BKS, SKB i Ilirika.

Državne obveznice su ulaganja namijenjena osiguravanju likvidnosti za potrebe države. Državne obveznice predstavljaju manje rizično ulaganje te će se njima upravljati i otplaćivati u skladu s najvišim standardima transparentnosti i zaštite ulagatelja u odnosu na sve dosad izdane od strane države, tvrde u Ministarstvu financija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik